Porovnání investic na stáří - Sucháňová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo vybrat si několik typů investic a pomocí metod časových řad stanovit předpokládaný výnos a dále pomocí vícekriteriálního hodnocení tyto možnosti porovnat. Vybrala jsem si čtyři typy investic a to: podílové fondy, životní pojištění, doplňkové penzijní spoření a stavební spoření. Ve své práci jsem předpokládala měsíční vklad ve výši 1 000 Kč po dobu 20 let. V případě, že by měl investor peníze uložené v hotovosti nebo na účtu, kde by neplatil poplatky za vedení účtu a nebyl by mu připisován úrok, tak by si za tuto dobu naspořil 240 000 Kč. Na základě zveřejněných historických výnosů jsem pomocí metod časových řad namodelovala předpokládaný výnos investice. Pro modelaci výnosu jsem využila model pro lineární trend. Nejvyšší zhodnocení je očekáváno u doplňkového penzijního spoření, kdy dynamická strategie přinese celkový výnos 414 214 Kč, vyvážená strategie 379 874 Kč a konzervativní strategie 333 209 Kč. Dále investování do podílových fondů přinese u konzervativní strategie výnos 317 894 Kč a u vyvážené strategie výnos 314 986 Kč. Pomocí životního pojištění si naspoříme při zvolení konzervativní strategii 296 071 Kč a při vyvážené strategie 292 614 Kč. Stavební spoření má očekávaný výnos 286 139 Kč. Avšak nelze se rozhodnout pro investici jen na základě předpokládaného výnosu. Musíme vzít v potaz i rizikovost investice, vstupní jednorázový poplatek a celkový poplatek (poplatky měsíční či roční). Proto jsem stanovila váhy výše uvedených kritérií, které jsem určila pomocí metody bodovací. Pro stanovení pořadí jsem zvolila metodu TOPSIS a metodu bodovací. Na základě výše provedených metod vyplývá, že nejvýhodnější je investice do doplňkového penzijního spoření.
Comparison of investments for retirement
Keywords: Podílový fond; životní pojištění; doplňkové penzijní spoření; stavební spoření; výnos; časové řady; vícekriteriální hodnocení; Mutual funds; life insurance; additional pension savings; building savings; return; time series; multi-dimensional assessment