Numerické simulace MHD vln v koróně s gravitačním polem - Šebík, Matěj (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je numericky simulovat šíření impulzivně generovaných vln a oscilací v plazmatu sluneční koróny pomocí kódu FLASH. Tento program je použit k vytvoření modelu šíření MHD vln v tzv. neutrální proudové vrstvě. Model by měl odpovídat pozorováním získaným moderními solárními sondami. Jsou zde teorie naznačující, že gravitačně stratifikovaná sluneční atmosféra ovlivňuje průběh MHD vln v čase. Vliv gravitace je proto zaveden do výpočtu. Poslední část textu pojednává o dosažených rozdílech s gravitací a bez ní.
Numerical simulations of MHD waves in the solar corona with gravitational field
Keywords: MHD vlny; kód FLASH; sluneční koróna; neutrální proudová vrstva; numerické simulace; MHD waves; FLASH code; solar corona; current-sheet; numerical simulations