Psychosomatický přístup v léčbě poruch příjmu potravy - Rokosová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2009)
Problematika poruch příjmu potravy (dále PPP) zasahuje souvislosti ze široké oblasti vztahů bio - psycho - sociálních; PPP jsou chápány jako projev narušení vzájemné rovnováhy těchto vztahů. Cílem bakalářské práce je upozornit na význam psychosomatického přístupu v léčbě PPP a na nezbytnost skutečného uplatňování tohoto přístupu v praxi; vyzdvihnout jeho důležitost. Pro zmapování problematiky uplatňování psychosomatického přístupu v léčbě PPP v co možné nejširší komplexnosti jsem použila kvalitativní výzkumné strategie. Cílem bylo zmapovat danou problematiku z pohledu zúčastněných osob, konkrétně pacientů starších 18 let věku a jejich rodinných příslušníků, taktéž starších 18 let věku, tedy zjistit, do jaké míry je dle jejich zkušeností k dané problematice přistupováno opravdu komplexně. Dalším cílem kvalitativního výzkumu bylo zjistit názory jednotlivých odborníků a jejich celkový pohled na danou problematiku. Zvolenou metodou získávání dat byla technika semistrukturovaných rozhovorů, metodou jejich zpracování byla kvalitativní analýza výpovědí respondentů. Výsledkem obsahové analýzy výpovědí je určení faktorů, které pacienti a rodinní příslušníci považují za zásadní pro vznik, průběh a léčbu PPP; dále aspekty, které pokládají za důležité v souvislosti se vznikem, průběhem a léčbou pacientů s PPP odborníci. Významným závěrem, který bakalářská práce přinesla, je důležitost uplatňování komplexního přístupu v léčbě PPP, zohledňujícího individualitu jednotlivých případů. Léčba PPP by měla být flexibilní, reagující na měnící se společenské podmínky a celkový kontext problematiky těchto poruch. Řešení složité problematiky PPP vyžaduje dostatek erudovaných odborníků, významnou roli zaujímá taktéž úloha prevence.
Psychosomatic approach to treatment of food intake disorders
Keywords: Anorexie mentální; Bulimie mentální; Poruchy příjmu potravy; Psychosomatická medicína; Anorexia Nervosa; Bulimia Nervosa; Eating Disorders; Psychosomatic Medicine