Sociální aspekty nepodmíněného základního příjmu - Tichá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce nese název Sociální aspekty nepodmíněného základního příjmu. Cílem práce bylo zmapovat sociální aspekty a problematiku nepodmíněného základního příjmu. Práce je teoretická a je rozdělena do 4 částí. První část bakalářské práce uvádí konceptuální vymezení nepodmíněného základního příjmu a představuje, jaké jsou jeho možné definice, jak se myšlenka nepodmíněného základního příjmu vyvíjela v historii a jaké postavení má tento koncept v současnosti. Také popisuje problematiku jeho financování. Druhá část zahrnuje pojetí nepodmíněného základního příjmu ve světě, respektive ve vybraných zemích. Představuje fungování nepodmíněného základního příjmu v jediném státu na světě, a to na Aljašce. Třetí část se v krátkosti věnuje konceptu nepodmíněného základního příjmu v České Republice. Čtvrtá, nejrozsáhlejší část, se zaměřuje na sociální aspekty nepodmíněného sociálního příjmu. Představuje jeho možný dopad na snížení chudoby a sociální nerovnosti, a popisuje, jaký by měl vliv na pojetí svobody a rovnosti. Dále uvádí jeho předpokládané dopady na trh práce, a zda by měl nějaký vliv na postavení žen v domácnosti i ve společnosti. Částečně se ještě věnuje tématu migrace a také životního prostředí v souvislosti s nepodmíněným základním příjmem. V závěru jsou uvedeny některé výsledky z průzkumu, který proběhl v Evropské unii a byl zaměřen na názory občanů Evropské unie na koncept nepodmíněného základního příjmu. Zpracovaná BP může sloužit jako informační materiál o principu nepodmíněného základního příjmu pro širokou veřejnost a dále jako zpětná vazba aktivitě za nepodmíněný základní příjem.
Social aspects of universal basic income
Keywords: chudoba; nepodmíněný základní příjem; svoboda; základní příjem; poverty; universal basic income; freedom; basic income