Gentrifikace a revitalizace zástavby vnitřního města Českých Budějovic s důrazem na Pražské předměstí - východ - Gryčová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se věnuje procesům gentrifikace a revitalizace zástavby v jednotlivých částech českobudějovické čtvrti Pražské předměstí, která leží ve vnitřním městě. Obsahuje rozbor příslušné literatury a teorii, urbanistickou charakteristiku řešených částí, dále metodiku práce a výsledky analýz. Gentrifikace byla zkoumána pomocí dotazování respondentů, revitalizace zástavby na základě terénního popisu jednotlivých domů. Bylo zjištěno značné zastoupení gentrifiérů v populaci Pražského předměstí, ovšem jen někteří byli jednoznačnými gentrifiéry. Revitalizace zástavby Pražského předměstí významně pokročila, vystavělo se zde množství kondominií a jen malá část domů má znaky zanedbání. Řešené části Pražského předměstí byly porovnávány s dalšími částmi vnitřního města řešenými v ostatních bakalářských pracích. Bakalářská práce obsahuje tabulky s hodnocením respondentů, domů a řešených ploch a mapové znázornění tohoto hodnocení.
Gentrification and revitalisation of built-up area of the inner city of Ceske Budejovice with emphasis on Prazske predmesti
Keywords: Revitalizace; gentrifikace; komercializace; vnitřní město; obytné prostředí; České Budějovice; Pražské předměstí; Revitalisation; gentrification; commercialisation; inner city; residential environment; Ceske Budejovice; Prazske predmesti