Přednosti a nedostatky využití ekonomicko-informačního systému ve firmě - Němcová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Doby, kdy se vše zapisovalo tužkou na papír, ať už šlo o zápis do sešítku či zápis do účetní knihy, již uplynuly. V současné době jsou některé ruční zápisy nahrazeny zpracováním na psacích strojích či spíše na počítačích, fyzické účetní knihy jsou nahrazeny elektronickými podobami a celkový technický a technologický pokrok je velmi odlišný od minulé doby. Dnes je možné téměř dokonalé propojení informačních systémů ve firmách se zákazníky, dodavateli či mezi samotnými pracovníky. Informační systémy se neustále vyvíjejí a zdokonalují. Elektronická výměna dat je velkým pokrokem a umožňuje přímé spojení mezi dodavateli a odběrateli. Rozvíjení ekonomických informačních systémů přispívá k lepší vzájemné spolupráci, proto budou v práci popsány informační systémy tak, aby bylo poznatelné jejich srovnání a čtenář mohl pochopit rozdíly, výhody, nevýhody a rozvoj těchto ekonomických informačních systémů. Hlavním zaměřením diplomové práce jsou dva informační systémy v příslušné firmě a jejich celková analýza. Mezi tyto klíčové systémy patří informační systém Orsoft a systém Oracle. Důležitým cílem je ekonomické informační systémy zhodnotit, popsat a porovnat jejich využití v účetnictví, výhody a nevýhody, navrhnout případné zlepšení těchto ekonomických informačních systémů. Prioritním cílem je tedy zhodnocení těchto dvou informačních systémů a jejich návrhy na případné zlepšení a možnosti zdokonalení. Jeden z těchto informačních systémů bude popsán více do hloubky, jeho jednotlivé účetní moduly, možnosti využití, případné zlepšování tohoto systému a pracovní náplň s tímto informačním systémem. Dílčím cílem práce je vývoj ekonomických systémů, účetních modulů a popis implementace účetního systému Oracle do firmy. Implementace systému Oracle bude aplikována do firmy Fezko Thierry a.s. ve Strakonicích. Stejně tak i používání informačního systému Orsoft se bude týkat stejné firmy. Firma Fezko Thierry bude v diplomové práci stručně popsána. Popis se zaměří na vývoj firmy, charakteristiku, její zaměření a používání účetních systémů. Využití, přednosti a nedostatky ekonomických informačních systémů budou vyplývat z firemního prostředí firmy Fezko Thierry. Zdrojem informací pro vypracování diplomové práce byly odborné publikace (odborná literatura) i neodborné publikace (časopisy, uživatelské příručky) týkající se ekonomických informačních systémů a dále internetové stránky, které napomohly k vypracování této diplomové práce.
Preferences and deficiencies of economic information system usage in firms
Keywords: Klíčová slova (key words) Informace (Information); ekonomické informační systémy (Economic Information Systems); účetnictví (Accounting); implementace podnikového systému (Implementation of The Economical System); integrace systému (Integration of The System); firma Fezko Thierry (The Fezko Thierry Firm); firemní prostředí (Corporate Environment); výhody a nevýhody informačních systémů (Advantages and Disadvantages of Economic Information Systems); systém Oracle (Oracle System); systém Orsoft (Orsoft System); management CRM (Customer Relationship Management); Podniková inteligence (Business Inteligence); informační strategie (Information Strategy); projekt informačního systému (Project of Information System); Klíčová slova (key words) Informace (Information); ekonomické informační systémy (Economic Information Systems); účetnictví (Accounting); implementace podnikového systému (Implementation of The Economical System); integrace systému (Integration of The System); firma Fezko Thierry (The Fezko Thierry Firm); firemní prostředí (Corporate Environment); výhody a nevýhody informačních systémů (Advantages and Disadvantages of Economic Information Systems); systém Oracle (Oracle System); systém Orsoft (Orsoft System); management CRM (Customer Relationship Management); Podniková inteligence (Business Inteligence); informační strategie (Information Strategy); projekt informačního systému (Project of Information System)