Analýza nářečí v lokalitách Dětmarovice, Dolní Lutyně a Orlová - Konečná, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem diplomové práce je analýza slezského dialektu na našem území v lokalitách Dětmarovice, Dolní Lutyně a Orlová. Materiálem k rozboru se staly nahrávky mluvy staré, střední a mladé generace. Cílem práce je podat charakteristiku tohoto svérázného dialektu a zdokumentovat tak současný stav nářeční mluvy v těchto lokalitách. V teoretické části jsou popsány slezská nářeční skupina jako celek a její nejvýchodnější podskupina česko-polský smíšený pruh. Součástí práce je také stručný popis zkoumaných lokalit a seznámení s respondenty. V praktické části podávám analýzu hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální stránky nářečních textů. Využívám metodu jazykového zeměpisu. K této části je připojen slovníček frekventovaných výrazů zkoumaného dialektu a seznam literatury, která se touto problematikou zabývá.
An analysis of regional dialects spoken in Dětmarovice, Dolní Lutyně and Orlová