Změny postury u žen v produktivním věku, zařazených do jógové terapie - Frdlíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této bakalářské práce je jógová terapie a její vliv na posturu žen v produktivním věku, které trpí vertebrogenním algickým syndromem (dále jen VAS). Cílem práce bylo zjistit, jaký má cvičení jógy vliv na posturu žen v produktivním věku a zda má pravidelné cvičení jógy vliv na bolesti zad u žen v produktivním věku. Práce je rozdělena do několika částí. První se věnuje problematice VAS a pojmům jako je hluboký stabilizační systém páteře, dech, postura a páteř. V druhé části jsem věnovala pozornost józe jako takové, kdy jsem se snažila nastínit historii jógy, principy jejího praktikování, jaký je význam a účinek ásan, co je to plný jógový dech a systém tzv. "zámků". Třetí část této práce obsahovala popis metodiky, terapie a na závěr výsledky výzkumu. Na samotný konec práce jsem se soustředila na diskusi a závěr mého výzkumu. Kvalitativní výzkum trval celkem 4 měsíce a výzkumnou skupinu tvořily tři probandky ve věku kolem 45 let. Terapie probíhala jednou za týden a jedna lekce trvala celkem 60 minut. Pacientky měly za úkol cvičení, které bylo praktikované na hodinách, provádět každý den doma, a tak prohlubovat účinek terapie. Jednotlivé cvičební jednotky byly sestavené z jógových dechových cvičení, relaxace, pozdravu slunci a ásan z klasické Hatha jógy. Na základě výsledků z praktické části práce lze říci, že u všech zkoumaných probandů došlo ke zmírnění či zcela k vymizení bolesti zad. Došlo ke zlepšení stability a koordinaci pohybu a ke změně postury v pozitivním slova smyslu. Tato práce by mohla sloužit jako studijní materiál pro laickou veřejnost, fyzioterapeuty a trenéry jógy či lidi, kteří se józe teprve začínají věnovat.
Posture changes to women in productive age who are subded into yoga therapy
Keywords: jóga; vertebrogenní algický syndrom; dech; páteř; hluboký stabilizační systém páteře; yoga; vertebral algical syndrom; breath; spine; deep stabilization system of the spine