Řízení výrobního podniku v podmínkách rizika - Rešlová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je analýza výrobní činnosti se zaměřením na identifikaci rizik včetně řízení výroby v podmínkách rizika. Diplomová práce je aplikována na podnik se zemědělskou výrobou. Teoretická část se zaměřuje na definicí rizika, klasifikaci rizik, analýzu rizika a řízení rizik, konkrétně na nástroje řízení rizik v zemědělství. Ve zvoleném zemědělském podniku jsou vypočítány kalkulace nákladů. Porovnáním nákladů s tržbami za vlastní výrobky je určena míra rentability. Analýza rizikového prostředí podniku zahrnuje identifikaci rizikových faktorů a stanovení významnosti rizik. Poté jsou uvedeny metody, jak příčinám vzniku rizika předcházet a jakým způsobem nepříznivé důsledky rizika snižovat. Na závěr jsou navrhnuta opatření minimalizující výskyt rizik do budoucna.
Risk management of the agricultural enterprise
Keywords: nejistota; rizikové faktory; riziko; analýza rizik; řízení rizik; snižování rizika; uncertainty; threat identification; risk factor; risk analysis; agricultural risk management; risk mitigation