Kvalitativní šetření ošetřovatelských postupů při odběrech krve - Neumannová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Odběr žilní krve patří k základním dovednostem všeobecné sestry a stejně jako v jiných oblastech, i zde dochází k vývoji nových postupů, nástrojů a pomůcek. Jejich využití v praxi má usnadnit práci sester, zvýšit komfort pacienta a v neposlední řadě snížit ekonomickou zátěž zdravotnických zařízení způsobenou nutností opakovaných odběrů a tím i opětovných laboratorních vyšetření krevních vzorků. Získané výsledky slouží k diagnostice i ke kontrole účinnosti dosavadní léčby. Sestry mají při výkonu postupovat podle současných ošetřovatelských standardů, vypracovaných tak, aby byl konečný výsledek odběru žilní krve objektivní a nezkreslený nesprávně provedenou venepunkcí. Nedodržením ošetřovatelského postupu je ohrožena bezpečnost pacienta i sestry. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda sestry dodržují ošetřovatelské postupy při odběrech krve. Výzkumné šetření se uskutečnilo na chirurgickém oddělení Klatovské nemocnice a.s., formou skrytého zúčastněného pozorování, následně byly se sledovanými sestrami provedeny rozhovory. Na jejich základě jsme získaly odpovědi na stanovené výzkumné otázky. První otázka se zabývala zjištěním, zda sestry postupují při odběrech podle zásad odběru žilní krve. Pozorováním bylo zjištěno, že sestry nepostupují podle zásad odběru žilní krve. Druhá výzkumná otázka zaměřena na zjištění, zda sestry dbají při odběrech dostatečně na bezpečnost klienta i svou vlastní. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že bezpečnost svou i pacientovu sestry vždy dostatečně nezajistí. V používání ochranných pomůcek mají sestry značné rezervy. Třetí výzkumná otázka se zabývala zjištěním, jaké způsoby odběru krve sestry preferují. Z výpovědí sester je zřejmé, že preferují odběr uzavřenou metodou. Se získanými výsledky seznámím vrchní sestru chirurgického oddělení a náměstkyni pro ošetřovatelskou péči Klatovské nemocnice a.s. Na jejich základě navrhnu uspořádání semináře ve spolupráci se zaměstnanci Oddělení klinické biochemie Klatovské nemocnice a.s..
Qualitative investigation of nursing practice for blood donations
Keywords: bariérová ošetřovatelská péče; krev; odběrové systémy; odběry žilní krve; ošetřovatelský standard; sestra; vyšetření krve; barrier nursing care; blood; sampling systems; sampling venous blood; Nursing Standard; sister; blood tests