Důsledky výkonu trestu odnětí svobody na člověka - Procházková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT Název mé bakalářské práce je Důsledky výkonu trestu odnětí svobody na člověka. Podle mého názoru se jedná o velmi závažné téma, o kterém se na veřejnosti mnoho nemluví. Od roku 1989 vzrostl výskyt sociálně patologického chování občanů. Je to jeden z fenoménů procesu demokratizace naší země. Počet odsouzení v výkonu trestu odnětí svobody stoupá. Má práce má dvě hlavní části. Cílem teoretické části je informovat o životních podmínkách ve věznicích, možnostech, právech a povinnostech vězňů daných zákony a vnitřním předpisem každé věznice. Především píši o důsledcích uvěznění pro člověka - pro jeho sociální situaci, rodinné vztahy, jeho chování, duševní rovnováhu a případnou další recidivu. Důležitou částí jsou názory a zkušenosti specialistů jako jsou sociální pracovníci a psycholog, kteří pracují ve věznici již mnoho let. Jejich pohled na životní podmínky, připravenost k návratu do společnosti a resocializaci jsou velmi zajímavé. V praktické části bakalářské práce demonstruji důsledky uvěznění na člověka za pomoci dotazníků, které zodpovídali samotní vězni. Oni sami zde měli možnost vyjádřit skutečné důsledky uvěznění na jejich životy. Výsledek výzkumu říká, že důsledky jsou v mnoha případech fatální. Dle mého názoru jsou pro zlepšení účinnosti výkonu trestu odnětí svobody změny ve vězeňském systému, životních podmínkách a fungujícím systému sociálních služeb.
The effects of imprisonment on behavior of convicted offenders
Keywords: věznice; výkon trestu odnětí svobody; odsouzená osoba; resocializace; kontinuální péče; prison; serving a prison sentence; resocialization; prisoner; comprehensiv care