Sociální podnikání jako možnost zvyšování zaměstnanosti mentálně postižených osob v Jihočeském kraji - Požárková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení sociálního podnikání jako možnosti zvýšení zaměstnanosti mentálně postižených osob v Jihočeském kraji. V teoretické části je definováno sociálního podnikání- současný stav v České republice, legislativa; dále je popsán sociální podnik a jeho principy a indikátory; vymezení zahraničních zkušeností se sociálním podnikáním. Dále teoretická část vymezuje zaměstnávání a postavení mentálně postižených osob na trhu práce. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem ( dotazníkovým šetřením), zda sociální podniky přispívají ke zvýšení zaměstnanosti mentálně postižených osob a jestli pomáhají s integrací mentálně postižených osob do společnosti.
Social entrepreneurship as a possibility of increasing employment of the mentally disabled person in the South Bohemia Region
Keywords: sociální podnikání; sociální podniky; trh práce; lidské zdroje; zaměstnanost mentálně postižených osob; social entrepreneurship; social enterprises; labour market; human resources; employment of mentally disabled people