Problematika pěstounské péče pohledem dlouhodobých pěstounů - Princová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje aktuální problematice pěstounské péče. Jsou zde zjišťovány zkušenosti dlouhodobých pěstounů se specifickými situacemi, které mohou nastat po přijetí dítěte do rodiny, názor na aktuální situaci v oblasti náhradní výchovy, především pěstounské péče a na legislativní změny, které proběhly v posledních letech a týkají se pěstounské péče. V teoretické části je v první kapitole popsána rodina, vývoj dítěte, socializace a v neposlední řadě jaké jsou nejčastější typy ohrožení dítěte. Další kapitola zahrnuje systém náhradní výchovy, ale zejména péči pěstounskou. Teoretickou část zakončuje kapitola, která se věnuje přímo dítěti v pěstounské péči a specifickým situacím, které mohou nastat. V empirické části je použit kvalitativní výzkumný design. Pomocí polostrukturovaných rozhovorů jsou zjišťovány názory dlouhodobých pěstounů na danou problematiku.
Issues of foster care in the view long-term foster parents
Keywords: Pěstounská péče; náhradní rodičovství; kvalitativní výzkum; dítě; legislativa; rodina; rodinné změny; odborné instituce.; Foster parents issue; foster care; substitute parenthood; qualitative research; child; legislation; family; family changes; professional institutions.