Důstojné umírání v LDN - Žilinová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
1. Současný stav dané problematiky: Bakalářská práce je zaměřena na problematiku paliativní péče v LDN. Péče o umírající je velmi aktuální, protože v populaci stále přibývá dlouhodobě nevyléčitelně nemocných, kteří potřebují odbornou pomoc. V České republice je péče o umírající stále nedostačující a je vhodné se touto problematikou zabývat. 2. Cíl práce: Zjistit, zda jsou zásadní rozdíly v pohledu na komplexní paliativní péči v bio - psycho - sociálně - spirituálním rámci mezi profesionálními poskytovateli a rodinou. 3. Výzkumné otázky: Jaké je nejslabší místo v komplexní paliativní péči dle profesionálních poskytovatelů? 2. Jaké je nejslabší místo v komplexní paliativní péči dle rodiny. 4. Popis metodiky: Bude použit kvalitativní výzkum, základní soubor jsou zdravotničtí pracovníci, rodinní příslušníci a přátelé pacientů hospitalizovaných v LDN. Metody a techniky sběru dat: strukturovaný rozhovor, zúčastněné pozorování, analýza osobních dokumentů. 5. Předpokládané využití práce v praxi: Zvýšení informovanosti laické a odborné veřejnosti v dané problematice.
The dignified dying in the long-stay hospital
Keywords: paliativní péče; pacient; léčebna dlouhodobě nemocných; umírání; potřeby; palliative care; patient; long-stay-hospital; dying; needs