Jazyková a stylistická analýza barokního kázání - Janáčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce je analýza jazyka kazatele Ondřeje Františka Jakuba de Waldta a kompoziční ztvárnění v díle Chválořeči neb Kázání na některé svátky {&x2026;} (1736). Práce podává charakteristiku tří kázání hláskoslovné, tvaroslovné, lexikální a stylistické stránky jeho jazyka. Nejprve podáváme informace o životě kazatele de Wald-ta a o vývoji kazatelství v českých zemích. Rovněž připojujeme kapitolu o obsahu zkoumaných kázání. Poté se zabýváme stavem češtiny na rozhraní humanismu a baroka a podáváme popis vybraných gramatik. Dále je pozornost soustředěna na jednotlivá kázání, kde se postupně věnujeme výzkumu jazykových rovin. Syntaktická a pravopisná stránka zkoumána nebyla. Pracovali jsme s kopií originálu, který je uložen v oddělení starých tisků ve Zlaté Koruně pod č. K 16913. Cílem analýzy je zjistit stav českého jazyka na počátku 18. století na základě excerpovaných a grafických údajů, dále zhodnotit stylistické využití jazykových pro-středků a posoudit autorský podíl na umělecké hodnotě práce.
A Linguistic and Stylistic Analysis of a Baroque Sermon
Keywords: baroko; kázání; kazatel; analýza; jazyk; stylistika; humanismus; čeština