Rozvoj kulturních potřeb, výchova ke vkusu a možnosti motivace v rámci PVČ - předškolní věk - Valešová Vačkářová, Ingrid (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o rozvoji kulturních potřeb a motivaci ke vkusu u dětí předškolního věku. V první časti vymezuje pojmy pedagogika, pedagogika volného času a také výchova a vzdělávání. Druhá část připomíná důležitost kultury i její vliv na umění. V této souvislosti se zmiňuje o estetice, jakožto vědě o kráse a specifikuje pojmy vkus a kýč. Třetí část se zabývá předškolním věkem, socializací dítěte, tělesným vývojem a výtvarným projevem včetně symboliky kresby a významu barev. Poslední část je věnována estetické výchově a rozvoji tvořivosti.
Development of cultural needs, education towards aesthetic taste and possibilities of motivation in the framework of spar time pedagogy for pre-school level.
Keywords: pedagogika; pedagogika volného času; výchova; vzdělávání; kultura; umění; estetika; vkus; kýč; předškolní věk; mateřská škola; socializace; motivace; pedagogy; spare-time pedagogy; education; culture; art; aesthetics; taste; kitsch; preschool age; kinder garden; socialising; motivation; development of creativity