Jazykové šablony v odborné španělštině - kontrastivní analýza - Langerová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá jazykovými šablonami v odborné španělštině, zejména ve španělském právním jazyce. Práce obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na funkční styly, obzvlášť na styl administrativní a odborný. Dále se zabývá právním jazykem, překladu v rámci několika jazyků a překladu týkajícího se práva. V posledních podkapitolách se teoretická část věnuje španělskému odbornému jazyku. Praktická část se zabývá českými a španělskými smlouvami, u kterých je popisována jejich makrostruktura, dále obsahuje kvalitativní analýzu jazykových šablon a strojový překlad jazykových šablon.
Stereotyped structures in specialized Spanish - contrastive analysis
Keywords: darovací smlouva; jazyková šablona; kupní smlouva; nájemní smlouva; právní jazyk; strojový překlad; contract of sale; donation agreement; stereotyped structure; lease agreement; legal language; machine translation