Příběh tří neprovdaných žen v čase tří režimů (Příspěvek k dějinám každodennosti v letech 1850-1950) - Nová, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce sleduje příběh tří neprovdaných žen od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Na pozadí jejich osudů seznamuje s proměnami společností a s každodenním životem popisované doby. Po nezbytném uvedení tématu, zaměření práce, kritickém zhodnocení literatury a pramenů, následuje kapitola věnovaná počátkům emancipace žen v Čechách. Další kapitola si všímá dívčího vzdělání v 19. století, rekapituluje jeho cestu od reforem Marie Terezie až po vstup českých žen na univerzitu. Čtvrtá kapitola se zabývá osudy otce hlavních protagonistek, sester Gabrielových, Josefa Ambrože Gabriela, významného českého vlastence. Pátá a šestá kapitola podávají přehled důležitých mezníků života sester Gabrielových od narození, přes výběr povolání a profesní uplatnění až po smrt. Sedmá kapitola přibližuje společensky významné příbuzenské a přátelské vazby sester Gabrielových; zvláštní pozornost věnuje jejich názorům na muže a podobám vztahů k nim, všímá si rovněž jejich zájmu o umění, především o divadlo, které bylo nedílnou součástí společenského života. Následující dvě kapitoly jsou zaměřeny na realitu každodenního života sester Gabrielových se zvláštním zřetelem ke dvěma pro ně příznačným oblastem, tj. ke zdraví a módě. Po závěru, který rekapituluje životní poslání tří neprovdaných žen v průběhu tří režimů, následuje seznam použitých pramenů a literatury a prezentace příloh.
The Story of Three Unmarried Ladies during the times of three authoritarianisms (An Entry to the History of Everydayness in 1850-1950)
Keywords: počátky emancipace žen v Čechách; dívčí vzdělání; každodennost; the beginnings of women emancipation in Bohemia; the girls{\crq} education in 19th century; everydayness