Trh se životním pojištěním v České republice - Vrchota, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je popsat stav a vývoj na trhu životního pojištění v České republice a porovnat vybrané produkty životního pojištění podle stanovených kritérií.Stav a vývoj pojistného trhu byl analyzován pomocí následujících ukazatelů úrovně pojistného trhu: počet a struktura pojišťoven, výše předepsaného pojistného, výše pojistného plnění, podíl pojistného na HDP a koncentrace pojišťoven. K porovnání jednotlivých produktů bylo zvoleno celkem 5 konkurenčních životních pojištění od pojišťoven, které úspěšně působí na pojistném trhu v České republice. Jednotlivé produkty byly porovnána podle kritérií: výše pojistného, výše pojistného plnění, výše pojistného plnění při dožití, variabilita produktů, nákladovost produktů dle metodiky PER, nákladovost produktů při stornu.
The life insurance market in the Czech republic
Keywords: životní pojištění; investiční životní pojištění; trh se životním pojištěním; pojišťovny; life insurance; investment life insurance; life insurance market; insurance company