Porovnání bakteriologického vyšetření moči metodou kultivační a nefelometrickou - Lojíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
V populaci se infekce močových cest (IMC) vyskytují jako druhé nejčastější onemocnění vyvolané různými patogeny. Projevují se přítomností bakterií v moči tzv. bakteriurií. Cílem této práce bylo porovnat bakteriologické vyšetření moči při podezření na IMC pomocí metody kultivační a metody založené na principu nefelometrie. Byly použity dva postupy pro kultivační vyšetření moči. Prvním byla metoda postupného ředění, která je považována za přesnou. Druhým postupem byla kultivace za použití filtračního papírku, považovaná za méně spolehlivou. Pro tyto metody byly použity dva typy kultivačních půd - URI Select 4 a COS od firmy BIO-RAD. URI Select 4 je diagnostická půda přímo určená ke kultivaci vzorků moči. Krevní agar (COS) je půda obohacená krví, na které roste většina lékařsky významných bakterií. Třetí měření bylo prováděno pomocí automatického systému URO-QUICK od firmy ALIFAX S.p.A. Kultivace s filtračním papírkem byla použita pouze jako rozšiřující doplňková metoda pro porovnání s metodou postupného ředění a automatickým systémem URO-QUICK. Celkem bylo vyšetřeno 50 vzorků moči.
Comparison of bacteriological examination of urine using the cultivation and nephelometric method
Keywords: Bakteriurie; infekce močových cest; kultivace bakterií; kultivační media; nefelometrie; Bacteriuria; Urinary tract infections; Cultivation of bacteria; Culture medium; Nephelometry