Sociální práce v kontextu hodnot se zaměřením na matky s dětmi bez domova - Krýchová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2014)
Studie se zabývá sociální prací jako prací s hodnotami. V teoretické části je vymezen pojem hodnota a dále jsou popsány hodnoty v sociální práci, v rodinách a azylových domech pro matky s dětmi. V rámci výzkumného šetření jsou zjišťovány hodnoty azylových domů pro matky s dětmi a hodnoty uživatelek těchto zařízení, poté jsou navzájem porovnávány, nakolik se shodují či se naopak liší. Výzkum byl realizován ve třech azylových domech pro matky s dětmi pomocí rozhovorů s jejich uživatelkami. Obsahovou analýzou dokumentů jsou zjišťovány hodnoty azylových domů ze standardů kvality sociálních služeb. Otázky použité v rozhovorech jsou rozděleny na několik oblastí. Konkrétně jde o rodinné vztahy, vztah matky k vlastnímu vzdělávání a zaměstnání v dětství i dospělosti, vztah matky k jejím dětem, jejich vzdělání a budoucímu povolání, partnerské vztahy a doplňující otázky. Tyto oblasti by měly poukázat na to, co je pro matky s dětmi důležité. Pomocí získaných informací se mohou hodnoty porovnat a sociální pracovníci v azylových domech je mohou zapracovat do koncepce jejich náplně sociální práce.
Social work in the context of values, with a focus on homeless mothers and children
Keywords: hodnoty; hodnoty v sociální práci; hodnoty rodiny; matky s dětmi bez domova; azylové domy pro matky s dětmi; values; values in social work; family values; mothers with children; the homeless; shelters for mothers with children