Připravenost nelékařských zdravotnických pracovníků ve výjezdových skupinách Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje na řešení mimořádných událostí s hromadným postižením zdraví - Polák, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2016)
Zdravotnická záchranná služba je jednou ze tří základních složek integrovaného záchranného systému. Společně s leteckou záchrannou službou zajišťuje návaznost přednemocniční a nemocniční neodkladné péče o pacienta, který vyžaduje urgentní péči. Poskytuje zejména přednemocniční neodkladnou péči osobám ve stavu bezprostředního ohrožení života nebo zdraví. V dnešní moderní době je stále častější mimořádná událost s hromadným postiženým zdraví, proto jsem se zaměřil na danou tematiku. Důležitá je osvěta a cvičení, abychom vždy dokázali pohotově jednat. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá základními pojmy, definicemi a legislativou související s danou problematikou, zdravotnickou záchrannou službou a jejím členěním. Dále se práce ubírá směrem k výčtu mimořádných událostí a snaží se nastínit systém, kterým zdravotnická záchranná služba řeší danou situaci. Praktická část je zaměřena na cíl práce, a to ověření připravenosti nelékařských zdravotnických pracovníků ve výjezdových skupinách Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje na řešení mimořádných událostí s hromadným postižením zdraví.
Preparedness of paramedical staff in ambulance emergency medical services of Hradec Králové region to deal with emergencies with mass health damage
Keywords: hromadné postižení zdraví; Královéhradecký kraj; připravenost; přednemocniční neodkladná péče; Zdravotnická záchranná služba; mass health damage; Hradec Králové region; preparedness; prehospital emergency care; Emergency Medical Service