Obsah vybraných fenolických látek v některých zástupcích rodů Chenopodium L. a Atriplex L. - Děkanová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se věnuje obsahu vybraných fenolických látek v některých zástupcích rodů Chenopodium L. a Atriplex L.Pro stanovení obsahu fenolických látek byly použity dvě nezávislé analytické metody a to metoda micelární elektrokinetické kapilární chromatografie (MECC) a metoda vysoceúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Analyzovány byly dva kulturní druhy rodu Spinacia a Atriplex, tři volně rostoucí druhy zástupců rodu Chenopodium a tři volně rostoucí druhy zástupců rodu Atriplex. Analyzovány byly listy a květenství jednotlivých druhů rostlin.Metodou MECC byl stanoven obsah celkového kvercetinu a rutinu. Nejvyšší obsah celkového kvercetinu byl stanoven v listech lebedy zahradní (4240 mg/kg sušiny), nejnižší obsah celkového kvercetinu byl stanoven v květenství lebedy hrálovité (19,6 mg/kg sušiny). Rutin byl stanoven pouze ve čtyřech vzorcích, ostatní vzorky obsahovaly rutin pod mezí stanovitelnosti. Nejvyšší obsah rutinu byl nalezen v listech merlíku bílého (868 mg/kg sušiny).
The content of selected phenolic compounds in representatives of Chenopodium L and Atriplex L genera.
Keywords: fenolické látky; flavonoidy; kvercetin; rutin; vysoceúčinná kapalinová chromatografie; micelární elektrokinetická kapilární chromatografie; Chenopodium; Atriplex; phenolic compounds; flavonoids; quercetin; rutin; High - Performance Liquid Chromatography; Micellar Electrokinetic Capillary Chromatography; Chenopodium; Atriplex