Kvalita pštrosího masa a jeho postavení na našem trhu - Libínská, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce řeší otázku problematiky chovu pštrosa a jatečného opracování pštrosího masa. Dále kvalitu pštrosího masa a jeho postavení na současném trhu. Pštros je největší žijící pták na zemi, jehož maso je červené barvy, podobné vzhledově masu hovězímu, složením a vlastnostmi se podobá spíše masu drůbežímu. Pštrosí maso obsahuje oproti masům jiných zvířat nízký podíl tuku, cholesterolu a bílkovin. U většiny druhu masa se projevuje nízký obsah tuku na úkor jemnosti masa, ale pštrosí maso je výjimkou. Přes svůj dietní charakter nám poskytuje plnohodnotné bílkoviny a důležité vitamíny skupiny B. Nejkvalitnější maso pochází ze pštrosů ve věku 9 ? 14 měsíců, kteří dosáhli živé hmotnosti 90 ? 120 kg. Výtěžnost masa ve 14 měsících stáří se pohybuje okolo 32 kg a 42 kg u dospělých pštrosů. Podstatná část komerčně využitelného masa pochází z nohou (asi 74 %). Pštrosí maso se na rozdíl od hovězího masa prodává po jednotlivých svalech. Rozděluje se na steaky, filety, biltong a maso k výrobě uzenin.
Ostrich meat quality and the situation on the Czech market
Keywords: pštros; složení a vlastnosti pštrosího masa; pštrosí produkty; ostrich; composition and properties of ostrich meat; ostrich products