Lázeňská léčba po totálních endoprotézách kyčelního kloubu. Postupy, výsledky. - Štifter, Šimon (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vliv lázeňské léčby po totálních endoprotézách kyčelního kloubu. Práce se skládá ze dvou částí, a to z části teoretické a praktické. V teoretické části této bakalářské práce je obsažena anatomie a kineziologie kyčelního kloubu, včetně popsaného svalstva a jejich funkcí, jenž se na pohybu tohoto skloubení podílejí. Následně jsou zmíněné informace o totálních endoprotézách kyčelního kloubu, zahrnující typy endoprotéz, využívané materiály či indikace a kontraindikace k tomuto operačnímu zákroku. Dále jsou popsané operační přístupy a možné komplikace, které mohou v souvislosti s implantací nastat. Výrazná část teoretické části je věnována formě posthospitalizační léčby, a to konkrétně lázeňské léčbě, v níž jsou popsané jednotlivé procedury, jenž lze s touto diagnózou v lázeňském prostředí využít. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňuje lázeňská léčba rekonvalescenci a z toho důvodu byla v praktické části využita metoda kvalitativní výzkum, při níž byl výzkumný soubor tvořen šesti probandy ve věku od 61 do 74 let s totální endoprotézou kyčelního kloubu. Pro větší objektivnost výzkumu bylo určené kritérium, aby všechny zkoumané osoby byly zhruba dva měsíce po operaci. Probandi byli rozděleni do dvou skupin po třech, přičemž jednu tvořili ti, co lázeňskou léčbu podstoupili a pro porovnání druhou skupinu ti, kteří ještě ne. U všech probandů proběhlo shodně osm terapií se stejnou cvičební jednotkou. Získaná data byla poté zpracována ve formě kazuistik, zahrnující vstupní a výstupní kineziologický rozbor a průběh jednotlivých terapií. Z výsledků vyplývá, že došlo k pozitivnímu ovlivnění u všech probandů, avšak u osob, které absolvovaly lázeňský pobyt, bylo zlepšení výraznější. Bakalářská práce může být využita jako zdroj informací ať už pro studenty či odbornou veřejnost, ale také pro pacienty, které implantace či lázeňský pobyt právě čeká.
Spa treatment after total hip arthroplasty. Procedures, results.
Keywords: totální endoprotéza; kyčelní kloub; lázně; implantace; fyzioterapie; balneoterapie; total arthroplasty; hip joint; spa; implantation; physiotherapy; balneotherapy