Lovecké trofeje a CITES (v rámci ČR) - Burdová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Nadměrný lov ohrožených druhů živočichů je příčinou úbytku jejich populací ve volné přírodě. Někteří afričtí sudokopytníci jsou zařazeni do příloh CITES, aby alespoň obchod s nimi byl do určité míry regulován. Tato práce zhodnocuje obchod s loveckými trofejemi u skupiny 9 druhů afrických sudokopytníků. Obchod byl hodnocen v období let 2005 - 2010, jako podklad sloužily zaevidovaná data z internetové databáze CITES Trade Databáze spravovanou UNEP - WCMC. S africkými sudokopytníky bylo obchodováno za účelem získání trofejí a jiných částí jejich těl. Nejvíce bylo obchodováno s exempláři druhů Hippopotamus amphibius a Kobus leche. Nejčastější cílovou oblastí pro dovoz exemplářů z volné přírody byla Severní Amerika. Nejmenší zastoupení měl obchod s exempláři druhu Gazella dorcas.
Hunting trophies and CITES (in the CR)
Keywords: CITES; afričtí sudokopytníci; legální obchod; dovoz; vývoz; trofeje; CITES; African artiodactyls; legal trade; import; export; trophies