Vliv huminových kyselin na půdní strukturu - Klenotová, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Půdní struktura je jedním z ukazatelů kvality půdy. Za strukturní typ s nejlepšími vlastnostmi je považován drobtovitý. Jeho vznik je ovlivněn řadou fyzikálních, chemických a biologických faktorů. V bakalářské práci byl zkoumán vliv huminových kyselin jakožto tmelicích agens na agregaci půdy. Ze třech získaných roztoků huminových kyselin pocházejících z různých zdrojů byl k následným experimentům vybrán nejkvalitnější. Ke stanovení vlivu roztoku na agregaci půdy bylo využito srovnání dvou metod, prosévání za sucha a za mokra. Výsledkem bylo průkazné zjištění vlivu huminových kyselin na tvorbu vodostálých makroagregátů, které jsou z hlediska agregace půd nejvýznamnějším ukazatelem. Dále byl potvrzen vliv koncentrace roztoku huminových kyselin na agregaci půdy. Vyšší koncentrace umožnila větší tvorbu makroagregátů. Vliv aplikační dávky roztoku na půdní strukturu nebyl prokázán.
Influence of humic acids on soil structure
Keywords: agregát; huminové kyseliny; struktura; tmelicí látka; aggregate; humic acids; structure; sealant