Genetická diverzita afrických plchů rodu Graphiurus (Rodentia, Gliridae) - Lišková, Edita (Jihočeská univerzita, 2021)
Afričtí plši rodu Graphiurus jsou endemickým rodem pro subsaharskou Afriky. Obývají široké spektrum habitatů od tropických deštných pralesů až po aridní oblasti. Taxonomie rodu Graphiurus ještě zdaleka není definitivní. Doposud je známých 15 druhů. V mé bakalářské práci jsem osekvenovala mitochondriální cytochrom b ze získaného materiálu, většinou z východní a západní Afriky. Vymezení druhů s maximální pravděpodobností a Markovovým řetězcem Monte Carlo odhalily přítomnost 22 molekulárních taxonomických jednotek (MOTU). Fylogenetická analýza založená na bayesiánském závěru statisticky nevyřešila všechny vztahy mezi identifikovanými MOTU. Budoucí studie týkající se taxonomie a fylogenetických vztahů druhů rodu Graphiurus by proto měly zahrnovat více genetických údajů.
Genetic diversity of African dormice, genus Graphiurus (Rodentia, Gliridae)
Keywords: Rod Graphiurus; taxonomie; cytochrom b; Genus graphiurus; taxonomy; cytochrome b