Česká poezie v anglickém exilu v době druhé světové války - Štumpfová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Následující bakalářská práce je zaměřena na interpretaci poezie českých autorů v britském exilu v době druhé světové války. Během zkoumání jednotlivých sbírek je na básně nahlíženo v kontextu se soudobou domácí poezií 30. a 40. let 20. století. Cílem práce je především zachytit prožitek lyrického subjektu v exilovém prostředí. Součástí práce je i kapitola, která se zabývá kulturním prostředím v britském exilu, protože tento faktor měl pochopitelně vliv na život československých emigrantů i našich umělců. V ní jsou stručně nahlíženy i dobové básnické sborníky, které vyšly v britském exilu během druhé světové války. Stručně bude také zmíněn historický kontext, který samozřejmě s pozdějším odchodem umělců do exilu a jejich tvorbou souvisí.
Czech Poetry in English Exile during World War II
Keywords: poezie; čestí autoři; britský exil; druhá světová válka; poetry; Czech authors; British exile; World War II.