Fenomén Jawa, propagace, uplatnění a sportovní úspěchy motocyklů - Koháková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma firmy JAWA bylo už několikrát zpracované, ale vždy jen se zřetelem k technice, sportu a k Františku Janečkovi. Rozhodla jsem se popsat vývoj firmy a způsob její propagace v souvislosti s lidmi v pozadí, těmi, jež svým nemalým dílem přispívali k utvoření fenoménu Jawa. Ke slovu přicházejí propagandisté, žurnalisté, distributoři a jezdci firmy Jawa, kteří svými výkony proslavovali její jméno. K práci jsem využila archivní prameny, dobové fotografie a tiskoviny. Velkým přínosem mi bylo setkání se závodníkem Lubomírem Houškou a paní Janou Dvořákovou z propagačního oddělení, díky nimž je má práce doplněna i o důležité vzpomínky. Díky vstřícnému přístupu zaměstnanců NTM se mi podařil do práce vtělit i dosud nepublikované články a fotografie. Doufám, že i tato práce svým obsahem přispěje k poodkrytí dalších informací o díle Ing. Františka Janečka a upozorní na to, že i malí lidé se pyšní velkými činy.
The Jawa phenomenon, propgation, general use, and competition successes of the motorcycle.
Keywords: Jawa; motocykl; sport; jezdci; propagace; Jawa; motorcycle; sport; riders; propagation