Analyse und Übersetzung ausgewählter Texte mit Naturschutzthematik - Návarová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Předložená bakalářská práce se zabývá metodami a analýzou překladů z německého do českého jazyka s tématikou ochrany životního prostředí. Cílem práce je analýza vybraných překladů pomocí teorie skoposu a nástin použitých překladatelských strategií. Práce shrnuje základní pojmy teorie překladu a pojednává o pravidlech překladatelského procesu a jeho problémech. V neposlední řadě obsahuje také soupis přístupů k odborným textům, k jejich druhům a míře odbornosti. Dále jsou analyzovány jednotlivé překládané texty, a to jak jejich originální verze, tak i výsledné překlady a jejich proces. Závěrem každé analýzy je čtenáři k dispozici přehled použitých překladatelských strategií s konkrétními příklady.
Analysis and translation of selected texts on environmental protection topic
Analýza a překlad vybraných textů s tématikou ochrany přírody
Keywords: překlad; překladatelské metody; překladatelské strategie; teorie překladu; analýza překladu; texty o ochraně přírody; odborný překlad; problémy v překladu; translation; translation methods and strategies; theory of translation; translation analysis; environmental protection texts; specialized translation; translation problems