Vliv moderní gymnastiky na posturu těla v rámci hypermobility u dívek - Revajová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá problematikou hypermobility a jejím vlivem na posturu těla u moderních gymnastek. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části - teoretické, jsem se pokusila přiblížit moderní gymnastiku jako sportovní disciplínu. Dále jsem se snažila shrnout anatomii spojenou s touto problematikou a anatomii v souladu s pohybem obecně. Závěrem jsem se věnovala problematice hypermobility, jejímu rozdělení, testování a možnostem terapie. V praktické části jsem se zaměřila na pozorování tréninků, následné kompenzační cvičení a vhodnou terapii u gymnastek na vrcholové úrovni SKMG Chodov Praha a MG Meteor, jež spadá do nižší výkonnostní úrovně. U gymnastek byl proveden detailní kineziologický rozbor se zaměřením na vyšetření hypermobility. Na základě toho byl stanoven i krátkodobý terapeutický plán. Na tréninky jsem docházela jednou týdně po dobu 3 měsíců. Gymnastky, rodiče i trenéři byli seznámeni s cviky, které jsem doporučila provádět během tréninku či v domácím prostředí. Po 3 měsících byl proveden výstupní kineziologický rozbor a vytvořen dlouhodobý rehabilitační plán. Součástí terapie byly zejména relaxační techniky, technika měkkých tkání, korekce svalových dysbalancí, proprioceptivní techniky, prvky z dynamické neuromuskulární facilitace a další. Cílem mé práce bylo poukázat na možná rizika moderní gymnastiky, vliv cíleného trénování, co se zvětšení kloubních rozsahů týče, na celkovou posturu těla a navržení fyzioterapie spolu s vhodným pohybovým programem jako nedílné součásti tréninkové jednotky. Na základě zjištěných výsledků můžeme usoudit, že fyzioterapie měla pozitivní vliv na organismus gymnastek. U všech došlo k částečnému zmírnění bolestivosti a snížení svalových dysbalancí. Jednalo se zejména o snížení hypertonu v oblasti PV svalů, ošetření TrPs, zlepšení funkce bránice a zvýšení proprioceptivního čití. Z toho plyne, že fyzioterapie v moderní gymnastice by měla být nedílnou součást tréninkových plánů jako prevence a terapie pohybového aparátu.
Influence of rhythmic gymnastics on body posture within the hypermobility of girls
Keywords: Hypermobilita; moderní gymnastika; fyzioterapie; sport; Rhythmic gymnastics; hypermobility; sport; physical therapy