Brány. Autorská environmentální tvorba ve volné krajině. - Práznovská, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená diplomová práce se věnuje objektu brány. V teoretické části analyzuje tento stavebně-kulturní prvek především z hlediska architektonického, zaměřuje se na vznik brány, její vývoj v průběhu staletí, na popis nejznámějších a nejslavnějších světových i českých bran. Brána je v práci charakterizována také jako symbol spojovaný s různými významy napříč rozmanitými kulturními kontexty. V praktické části je dále prezentována realizace autorského fotografického projektu Brány do minulosti. Text představuje také stručné pojednání o vztahu estetické výchovy k environmentální umělecké tvorbě a rozvádí její potenciál pro humanitně orientované vzdělávací cíle.
The Gates. Environmental Creation in the Landscape.
Keywords: Brána; architektura; symbol; náboženství; mytologie; land art; estetická výchova; environmentalismus; Gate; Architecture; Symbol; Religion; Mythology; Land Art; Aesthetics; Environmentalism