Man and Woman: Couples in Nathaniel Hawthorne's Twice-Told Tales - Bubíková, Ráchel (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je zaměřit se blíže na vztah mužů a žen v povídkách ze souboru Převyprávěné příběhy (Twice-Told Tales) Nathaniela Hawthorna. Každý pár čelí určitým překážkám, s nimiž se musí vypořádat. Jednotlivé postavy se nacházejí v různých stádiích vztahu a liší se i věkově. Proto je práce rozdělena do čtyřech hlavních částí s ohledem na fázi, v níž se daný pár nachází, tj. zasnoubení, svatební den, manželství a období po smrti toho druhého. Každé období představují dva páry, které jsou blíže prozkoumány a srovnány. Závěr je pokusem o představení principů, které, jak se zdá, z těchto srovnání vyplývají.
Man and Woman: Couples in Nathaniel Hawthorne's Twice-Told Tales
Keywords: Nathaniel Hawthorne; americká literatura; muž a žena; interpretace; povídky; vztahy; Nathaniel Hawthorne; American literature; man and woman; interpretation; short stories; relations