Nebezpečná místa na řece Otavě - Benedikt, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
Nebezpečná místa na řece Otavě Bakalářskou práci na téma Nebezpečná místa na řece Otavě jsem si vybral z důvodu velkého zalíbení ve vodáckém sportu i běžné vodácké turistice. Každá řeka má své oběti, ať už z podcenění vysokého stavu vody za jarních tání, či po přívalových deštích, nebo jen z lehkovážnosti při splouvání v příjemných letních dnech. Většina úrazů a neštěstí se stává na říčních překážkách, jako jsou jezy a jejich propusti, prahy a peřeje. Myslím si, že tyto vodní překážky, většinou umělé, jsou na celé řece ty nejobtížnější a nejnebezpečnější místa. Cílem této bakalářské práce je upozornit vodáckou veřejnost i profesionální záchranné složky na konkrétní nebezpečná místa na řece Otavě. V první kapitole popisuji řeku Otavu z různých hledisek jako například charakter toku, jeho sjízdnost a obtížnost. Dále jsem popsal nejdůležitější základní ochranné a záchranné vybavení. Výsledky této práce spočívají v popisu všech mnou vybraných nebezpečných míst a možnosti jejich překonání. Bylo popsáno více než 36 míst a z nich vybráno 5 nejnebezpečnějších, kterým by se málo zkušení vodáci měli vyvarovat za jakéhokoliv vodního stavu. V případě problémů vysvětlení možností sebezáchrany. Další možnosti záchrany s pomocí kolektivu. V případě různých úrazů nebo zdravotních problémů jsem navrhl řešení první pomoci spočívající ve vyproštění, poskytnutí první pomoci a následném přivolání odborné pomoci. Doufám, že mé zkušenosti se sjezdy řek a vodní záchrany pomohou začínajícím i zkušenějším vodákům při vyvarování se problémů i při jiných nesnázích na řece Otavě.
Dangerous Points along the River Otava
Keywords: Bezpečnost; Házecí pytlík; Jez; Nebezpečná místa; Sebezáchrana; Vorová propust; safeness; throwing bag; weir; dangerous points; safe himself; timber pass