Česká krajina. Cyklus (volná kresba) s barevným provedením - Stropková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
E. STROPKOVÁ. Diplomová práce. Česká krajina: Cyklus (volná kresba) s barevným provedením. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Pedagogická fakulta. Katedra výtvarné výchovy. 2011. Vedoucí práce L. Vacek. Diplomová práce se zabývá krajinou z několika různých hledisek. Teoretická část řeší výtvarnou tvorbu v přírodě, historický místopis jižních Čech a české umělce 19. a 20. století, spojených s krajinářstvím. Za cíle si klade poukázat na možnosti využití přírody jako dobré výtvarné předlohy, seznámit s jihočeskou krajinou, historií, městy a památkami. Snaží se o jasný, přehledný celek, který poskytuje užitečné informace nejen pro výtvarníky, ale i zájemce o přírodu a uměleckou činnost. Praktická část předkládá 15 kreseb české krajiny, vytvořených různorodými kresebnými materiály, některé s barevným provedením. Jejich cílem je vystihnutí míst typické krajiny jižních Čech.
Czech landscape: The cycle (open artwork) with coloured implementation