Kvalita nezhumifikované půdní organické hmoty v půdách porostu rostliny Miscanthus × giganteus - Skoba, David (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na pozorování výnosových parametrů rostliny Miscanthus × giganteus a na sledování a porovnání obsahu půdní organické hmoty pod tímto porostem ve dvou variantách (Sečená, Nesečená) a na přilehlém úhoru (kontrolní varianta - varianta Úhor). Pokusy probíhaly na experimentální lokalitě Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde byl porost této rostliny již před několika lety založen a probíhají na něm každoročně pokusy zaměřené na pozorování výnosnosti této rostliny. Práce v terénu spočívala v odběrech fytomasy a sledování výnosů sledované rostliny. Dále byly z jednotlivých variant managementu odebírány půdní vzorky pro následnou analýzu. V laboratoři bylo sledováno množství a kvalita půdní organické hmoty. Výnos suché hmoty v Nesečené variantě přesáhl 20 t ? ha-1. Dále bylo zjištěno, že termín odběrů půdních vzorků měl vliv na množství organické hmoty v půdě. V letních měsících (červenec a srpen 2019) byl zaznamenán vyšší obsah uhlíku primární půdní organické hmoty, uhlíku stabilních frakcí půdní organické hmoty i celkového organického uhlíku. Obsah uhlíku stabilních organických frakcí je ovlivňován různým managementem. Zatímco nejvyšší byl u varianty Úhor, nejmenší obsah byl u Sečené varianty, rozdíl mezi těmito dvěma variantami byl statisticky významný. Obsah celkového organického uhlíku byl nejvyšší v srpnu roku 2019, kdy dosahoval hodnoty 3,1 %.
Quality of non - humidified soil organic matter in the soils of the Miscanthus × giganteus plant
Keywords: humus; primární půdní organická hmota; výnos; humus; primary soil organic matter; yield