Pragmatic Principles in Informal Interaction/Pragmatické principy v neformální konverzaci - Podaná, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá dodržováním, případně nedodržováním, Griceova kooperačního principu a Leechova zdvořilostního principu v neformálním moderním mluveném jazyce. V teoretické části práce jsou představeny, popsány a za použití příkladů z korpusu vysvětleny obě teorie. V praktické části je analyzován korpus, Pilotní epizoda televizního seriálu ´Parenthood´. Nejprve se analyzuje za použití konverzačního principu. V další části je korpus analyzován pomocí zdvořilostního principu. Cílem této diplomové práce je ukázat jestli a do jaké míry se aplikace jedné z těchto teorií projeví na teorii druhou. Analýza prolínání obou teorií je popsána v poslední kapitole praktické části této práce.
Pragmatic Principles in Informal Interaction