Metody ochrany zemědělské půdy proti erozi - Chlastáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá metodami ochrany zemědělské půdy proti erozi. Teoretická část obsahuje obecné informace o erozi, jejích následcích a faktorech, které ji ovlivňují. Dále jsou uvedeny druhy eroze a organizační, agrotechnická a technická protierozní opatření. V praktické části práce jsou v zájmovém území popsány vybrané díly půdních bloků, na nichž se nachází erozně ohrožená půda a navržena vhodná opatření na snížení eroze. Dále jsou uvedeny faktory ovlivňující erozi ve sledovaném území a vyhodnoceno dodržování podmínek hospodaření na zemědělské půdě dle Standardů Dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy a navržena opatření pro zlepšení způsobu hospodaření.
Anti-erosion control methods of agricultural land protection
Keywords: zemědělská půda; vodní eroze; faktory ovlivňující erozi; protierozní opatření; agricultural land; water erosion; the factors affecting erosion; anti-erosion measures