Užívání časů minulých na území Venezuely (srovnávací studie) - Chmelíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce je srovnání použití jednotlivých minulých časů na území Venezuely. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o užití minulých časů španělského jazyka, jejich tvorbu, charakteristiky a funkce, na území jak Španělska, tak latinské Ameriky. Zároveň jsou zmíněny lingvistické fenomény dvou slovesných časů minulých. V praktické části se setkáváme se dvěma kapitolami. První kapitola je zaměřena na výskyt prototypických adverbií ve spojení s jednotlivými minulými časy ve venezuelské literární tvorbě a tisku. Analýza se provádí pomocí korpusů CREA a CORPES XXI. Druhá kapitola pojednává o frekvenci výskytů minulých časů na internetových blozích ve Venezuele zpracované prostřednictvím korpusu Araneum Hispanicum Maius.
Use of past tenses in Venezuela (comparative study)
Keywords: Venezuela; slovesné minulé časy; adverbia; srovnání; Venezuela; verbal past tenses; adverbs; comparison