Úprava interiéru katedrály sv. Mikuláše v Č. Budějovicích v duchu reformy II. vatikánského koncilu. Její historie a zdařilost z hlediska liturgické reformy. - Voborník, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2011)
Předložená práce sleduje architektonické proměny sakrálních staveb v historii. Představuje základní stavební slohy a jejich uplatnění na chrámech a kostelích na území Evropy i Čech a na území Českých Budějovic. Blíže se práce zabývá provedenými přestavbami katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Porovnává a studuje dokumenty vzešlé z liturgické reformy 2. vatikánského koncilu vztahující se k liturgickému prostoru. Detailně mapuje průběh a výsledek stavebních úprav interiéru v letech 1969-1972. Práce na základě sesbíraných podkladů z oblasti architektury, historie chrámu a liturgie zkoumá míru zdařilosti posledních stavebních úprav vzhledem k liturgickému využití daného prostoru, upozorňuje na její klady i zápory. Podrobuje kritice existující návrh opravy. Hledá moderní řešení uspořádání interiéru katedrály. Předkládá nový návrh, který by při splnění liturgických, stavebních a uměleckých požadavků mohl lépe vyhovovat dnešním pastoračním potřebám.
Arrangement of the interior of the St. Nicholas Cathedral in České Budějovice according in the spirit of the reform of the 2-nd Vatican council. Its history and success with respect to the revision of the liturgy.
Keywords: stavební slohy; sakrální stavby; katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích; liturgický prostor; liturgická reforma; interiér; přestavba; návrh úpravy; architectural styles; religious buildings; the Cathedral of St. Nicholas České Budějovice; liturgical space; liturgical reform; interior; refurbishing; modification design