Analýza vnitrostátní a mezinárodní silniční dopravy v ČR - Procházka, Michal (Jihočeská univerzita, 2020)
Kapitola Problematika nákladní dopravy obsahuje obecné pojetí nákladní dopravy a postupné uvádění silniční nákladní dopravy. V silniční nákladní dopravě je věnována pozornost obecné charakteristice silniční nákladní dopravy a pojmům v silniční nákladní dopravě. Následně je uvedena Dopravní politika Evropské unie a České republiky s legislativou spojenou se silniční nákladní dopravou. Poslední částí je popsání trendů, které jsou momentálně vyvíjeny a jsou uvedeny příklady jejich využití. Další kapitola je již vztažena k praktické části. Jedná se o analýzu vnitrostátní a mezinárodní dopravy v České republice, konkrétněji do roku 2019. Zde bude provedeno porovnání obou celků a následná analýza každého celku zvlášť. Poslední dvě kapitoly se týkají pandemie koronaviru. Jde o stručné uvedení do situace a popsání následných opatření, která byla zavedena v rámci zamezení šíření tohoto viru. Tato opatření měla jistě vliv jak na vnitrostátní, tak na mezinárodní silniční nákladní dopravu, což je i náplň posledních podkapitol, které obsahují zamyšlení nad celou situací a následné znázornění budoucího vývoje. Součástí této kapitoly je i polostrukturovaný rozhovor se zástupcem přepravní společnosti a se zástupcem spediční společnosti, kteří jsou touto situací přímo ovlivněni.
Analysis of national and international road transport in the Czech Republic
Keywords: nákladní doprava; silniční nákladní doprava; analýza; koronavirus; Česká Republika; predikce; freight transport; road freight transport; analysis; coronavirus; Czech Republic; prediction