Zápis dětí do 1. tříd a vstup dítěte do školy - Ficková, Miluše (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá zápisem dětí do 1. tříd, problematikou školní zralosti a vstupem dítěte do školy. Teoretická část práce je zaměřena na celkový vývoj dítěte v předškolním věku, předškolní výchovu, školní zralost a první vstup dítěte do školy. Práce má výzkumný charakter. Zaměřuje se na přípravu dětí na zápis v několika rovinách a uvádí jeho samotný průběh. Analyzuje výsledky zápisů z let 2014, 2015 a 2016 konaných na konkrétní základní škole. Zkoumá zápisové kresby postavy pána v souvislosti se zjištěním úrovně školní zralosti a návaznost při vstupu dětí do školy. Výsledky výzkumu jsou porovnány s teoretickou částí práce a doloženy přílohovým materiálem. V závěru práce jsou interpretovány výsledky výzkumu a nastíněna současná problematika školní zralosti.
Enrollment of Children into First Classes and the Entry of the Child into the School
Keywords: zápis dětí do 1. tříd; školní zralost; vývoj dítěte v předškolním věku; kresba postavy pána