Mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy a jejich vyhodnocení - Bártová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2019)
V poslední době lze pozorovat zvýšený zájem o mléčné bezlaktózové výrobky. Cílem diplomové práce bylo posoudit nabídku těchto výrobků ve vybraných obchodních řetězcích v Jihočeském kraji, a dále u vybraných výrobků provést senzorické hodnocení a pomocí dotazníkového šetření ověřit informovanost veřejnosti o problematice laktózové intolerance. Nejširší nabídka mléčných bezlaktózových výrobků byla zjištěna v Globusu a Tescu, naopak nejnižší v obchodním řetězci Billa. V Globusu bylo umístění tohoto sortimentu v porovnání s ostatními obchody nejpřehlednější. V senzorickém hodnocení byly posuzovány tři vzorky bílých bezlaktózových jogurtů a dva vzorky mléka (s laktózou a bez laktózy). Nejlépe byl hodnocen vzorek jogurtu Madeta, Nature. Naopak, nejhůře byl hodnocen vzorek jogurtu Tatranská mliekareň, Nature´s promise. Při hodnocení vzorků mlék nebyly zjištěny rozdíly v preferencích mezi mlékem bez laktózy a s laktózou, ačkoliv při hodnocení celkového dojmu byly mezi vzorky vnímány velké až střední rozdíly. Většina respondentů (79 %) znala termín laktózová intolerance, avšak podstatná část (22 %) jej zaměňovala s alergií na mléčný kasein. Vzhledem k vysokému podílu lidí s laktózovou intolerancí je tato problematika stále velmi aktuální a je třeba se jí zabývat.
Low-lactose dairy products and their evaluation
Keywords: laktózová intolerance; laktóza; laktáza phlorizin hydroláza; bezlaktózové mléčné výrobky; lactose intolerance; lactose; lactase-phlorizin hydroláza; lactose free dairy products