Měření a hodnocení výkonnosti firem ve vybraném odvětví - Mastný, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá měřením a hodnocením výkonností firem a sektorovou analýzou energetického odvětví. Na výkonnost lze pohlížet z různých hledisek. Obecně ji lze definovat jako schopnost firmy co nejlépe zhodnotit prostředky do ní vložené. Práce se nejprve zabývá měřením a řízením výkonnosti firem a hodnotovým řízením výkonnosti. Následuje přehled tradičních a moderních ukazatelů výkonnosti s popisem jejich předností a nedostatků. Poté jsou uvedeny některé nástroje a koncepty přispívající ke zvýšení výkonnosti. Poslední část obsahuje případovou studii, kde je hodnocena výkonnost firem působících v energetickém odvětví pomocí benchmarkingové studie.
Measurement and evaluation of efficiencies of companies in chosen branch
Keywords: Výkonnost; ekonomická přidaná hodnota; benchmarking; Efficiency; Economic Value Added; Benchmark