Imigrace do České republiky jako volební téma - Březinová, Simona (Jihočeská univerzita, 2014)
V úvodu této diplomové práce je definován pojem lidská migrace a stručně vymezeny její typy. Nachází se zde mimo jiné osvětlení pojmu ilegální migrace a také rozdělení migrantů dle administrativně-legálního statutu. Následuje kapitola popisující ve stručnosti vývoj imigrace cizinců do České republiky od počátku devadesátých let po současnost. Pozornost je věnována počtům cizinců žijících na území České republiky, mezinárodní ochraně udělené cizincům a také nelegální imigraci cizinců do České republiky. Další dvě kapitoly jsou zaměřeny na výzkumy veřejného mínění občanů České republiky. Cílem bylo zjistit, jestli volební programy, a v nich obsažená volební témata, mají roli na volební preference politické strany voličů. A také jaká volební témata jsou pro českou veřejnost považována jako klíčová a nejdůležitější. Druhá oblast zkoumání byla zaměřena na názory českých občanů na imigraci obecně, na cizince žijící v České republice a v neposlední řadě na jejich zaměstnávání. Značnou část diplomové práce tvoří analýza programatických dokumentů relevantních politických stran, převážně jejich volebních programů. V této části je popsáno, jaké místo zaujímá problematika migrace v jejich volebních programech, popřípadě jestli se zaobírají otázkou emigrace českých občanů. Poslední kapitola diplomové práce je zaměřena na imigraci jako politické volební téma v Německu, jakožto jedné ze zemí s největším počtem přistěhovalců v Evropě. Tato část práce obsahuje krátké shrnutí začlenění tématiky imigrace a návrhů jejího řešení z volebních programů nejvýznamnějších německých politických stran pro volby v roce 2013. Práce se opírá zejména o české knižní publikace a české internetové zdroje.
Immigration to the Czech Republic as an election topic
Keywords: Imigrace; Česká republika; politické strany; Immigration; Czech Republic