Vliv stupně množení sadby na zdravotní stav a výnos brambor(Solanum tuberosum Wild.) - Kárníková, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na zdravotní stav sadby a výnos jednotlivých odrůd. Cílem práce bylo zjistit zdravotní stav sadby brambor před výsadbou, před sklizní, po sklizni a vyhodnotit dosažený výnos jednotlivých odrůd brambor. Pokus byl založen v roce 2019, na pozemku soukromého zemědělce pana Petra Pošusty. Bylo vysázeno 6 odrůd - 3 konzumní a 3 průmyslové odrůdy. Tyto odrůdy byly na farmě pěstovány již v roce 2018, jako certifikovaný rozmnožovací materiál stupně A. V roce 2019, jak bylo zjištěno, splňovaly parametry pro pěstování v kategorii certifikovaný materiál stupně B. Během vegetace byl vyhodnocen zdravotní stav porostů - choroby a škůdci. Po desikaci porostu byly odebrány vzorky ke zjištění množství, velikosti, hmotnosti hlíz pod trsem a pro zkoušky zdravotního stavu, testem ELISA. Z vážních deníků zemědělské farmy byl zjištěn výnos jednotlivých odrůd a porovnán s dosaženými hodnotami. Z výsledků vyplývá, že na zdravotní stav a výnos sadby má vliv počasí, výskyt vektorů, stupeň množení, agrotechnika a v neposlední řadě odolnost odrůdy k virovým chorobám.
Influence of seed propagation levels on the health status and yield of potatoes
Keywords: certifikovaná sadba; choroby; odrůda; škůdci; výnos hlíz; zdravotní stav; certified seed; diseases; variety; pests; tuber yield; health status