Hodnocení senzorické jakosti mléčných produktů instrumentální a senzorickou analýzou - Bláhová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Senzorická jakost mléka a mléčných výrobků je v dnešní době kvalitních produktů velmi důležitým hodnocením a patří mezi ty nejstarší. Součástí analýzy je hodnocení barvy, vůně a chuti, textury. Bylo provedeno porovnání senzorické a instrumentální analýzy mléčných výrobků. Na základě zjištěných dat bylo vyhodnoceno, že senzorická analýza je stále nepostradatelnou součástí a zatím nebyl vyvinut přístroj, který by mohl nahradit lidské smyslové vnímání.
Evaluation of sensory quality of milk products by instrumental and sensory analysis
Keywords: senzorická analýza; instrumentální analýza; mléko; mléčné výrobky; sensory analysis; instrumental analysis; milk; dairy products