Vývoj příjmů obcí v ČR - Krejčí, Marta (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj příjmů územně samosprávních celků. Příjmy obcí zkoumá z pohledu různorodých závislostí, a to podílu příjmů obcí na příjmech celého vládního sektoru, podle závislosti daňových příjmů, která plyne ze zákona o rozpočtovém určení daní. Zvlášť se zabývá vybranými daňovými příjmy obcí v závislosti na hrubém domácím produktu, tzv. tax buoyancy. Strukturovaný rozbor nenávratných příjmů poukazuje na postupné poměrové změny a příčiny, které vedou k současnému rozložení podílů dotací. Práce zachycuje příjmy obcí v období 19982012. Příčiny volatility příjmů jsou hledány v legislativních změnách (důchodových zákonech nebo rozpočtovém určení daní) a výkyvech hospodářského cyklu. Analyzované druhy příjmů téměř vždy vykázaly větší závislost na vývoji hospodářského cyklu než na změnách daňových zákonů. Na druhou stranu ekonomická krize ukázala, že příjmy obcí byly v době nejhlubší hospodářské recese mírně chráněny systémem financování fiskální decentralizací. Jedinou výjimkou se stala daň z nemovitosti, která i v době ekonomické recese vykazovala progresivní růst ovlivněný legislativní změnou v roce 2009.
Progress of municipality revenues in Czech republic
Keywords: obce; daňové příjmy; dotace; hospodářský cyklus; municipality; tax and irrecoverably revenues; economic cycle