Traktát Řehoře Hrubého z Jelení Jana Antonína Kampánského knihy o tom, kterak má spravován býti úřad - Janošťáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním tématem předkládané bakalářské práce je ediční zpracování rukopisu Řehoře Hrubého z Jelení Jana Antonína Campanského knihy o tom, kterak má spravován býti úřad. Jedná se o překlad z latinského originálu De regendo magistratu od Jana Antonína Kampánského. Rukopis je uložen v Oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny České republiky v pražském Klementinu pod signaturou XII. D. 38. a je součástí tzv. Velkého sborníku, který byl napsán pro Staroměstskou radnici roku 1513. Podstatnou část bakalářské práce tvoří edice, která se snaží o co nejpřesnější zpřístupnění raně novověkého rukopisu tak, aby byly zachovány všechny formální znaky textu. Úvodní část práce tvoří dvě kapitoly. První je věnovaná osobnosti Řehoře Hrubého z Jelení a jeho tvorbě. Druhá kapitola je soustředěna na samotný kritický rozbor rukopisu, který pojednává o tom, jakým způsobem by měl být správně veden konšelský úřad a jak by se měli konšelé chovat.
Manuscript of Řehoř Hrubý z Jelení Jana Antonína Kampánského knihy o tom, kterak má spravován býti úřad